Komplett Guide til Valg av Korrekt Rideutstyr

03 oktober 2024
Kim André Haugen

editorial

Ridning er ikke bare en sport eller en fritidsaktivitet det er en lidenskap som krever riktig utstyr for sikkerhet, komfort og optimal ytelse. Det rette utstyret kan gjøre hele forskjellen, både for rytteren og for hesten. Innenfor hestesport møter vi et bredt spekter av disipliner, fra dressur og sprang til distanse og feltritt, som alle krever ulikt utstyr. Denne artikkelen vil gi deg en oversikt over nødvendig utstyr til rytter og viktige faktorer å ta hensyn til når du skal velge utstyr.

Grunnleggende Rytterutstyr

Det første hvert nytt ryttermedlem trenger å investere i, er personlig sikkerhetsutstyr. Uansett stil eller erfaring, er rytterens sikkerhet prio ett.

Hjelm

En solid ridehjelm er essensiell og skal være godkjent i henhold til gjeldende sikkerhetsstandarder. Den bør passe godt på hodet og justeres riktig for å sikre optimal beskyttelse. Hjelmer kommer i mange varianter, fra grunnleggende treningshjelmer til avanserte konkurransemodeller med utvidet ventilasjon og stil.

Ridebukser

Ridebukser beskytter rytterens ben fra gnisning mot sadelen og gir ekstra grep. De er ofte forsterket med kunstlær eller silikon på innsiden av knærne og rumpe for å hjelpe til med å holde korrekt posisjon.

Ridesko og Sikkerhetsstøvler

Fottøyet skal gi god ankelstøtte og ha en liten hæl for å hindre at foten glir gjennom stigbøylen. Sikkerhetsstøvler eller sko bør velges med tanke på holdbarhet og komfort, gjerne i kombinasjon med chaps eller ride-støvelskafter for ekstra beskyttelse.

Sikkerhetsvest

Dette er spesielt anbefalt for nybegynnere, barn, eller ved sprang og terrengridning. Sikkerhetsvester demper slag og beskytter ryggsøylen og de indre organene ved fall.

rideutstyr

Hesteutstyr

En feil valgt sal eller feil opptrenet grime kan ha direkte innvirkning på hestens helse og prestasjoner. Godt utstyr er avgjørende for både rytter og hests trivsel.

Sal

Salen er kanskomen av de viktigste elementene i en rytters utstyr. Det er sentralt at salen passer godt til både rytter og hest. Det finnes forskjellige typer saler tilpasset ulike disipliner blant annet dressursal, sprangsal og allround-sal. En korrekt tilpasset sal distribuerer rytterens vekt på hestens rygg og gjør det mulig for hesten å bevege seg fritt.

Grimer og Tøyler

Grimer kommer i mange varianter, fra de enkle i nylon til de mer robuste og elegante i lær. Likeledes skal tøyler balansere i rytterens hånd og samtidig gi god kommunikasjon med hestens munn. Kvaliteten på disse komponentene kan påvirke din og hestens kontroll og sikkerhet.

Stigbøyler

De riktige stigbøyler kan forbedre rytterens stilling og gi større balanse. Mange stigbøyler har i dag sikkerhetsfunksjoner som tillater foten å løsne raskt ved et eventuelt fall, noe som kan forhindre alvorlig skade.

Beskyttelsesutstyr for Hesten

Dette inkluderer en rekke produkter som benbeskyttere, boots, senebeskyttere og klokker for å beskytte hestens ben mot skader. I tillegg benyttes ofte dekken for å beskytte hesten mot vær og vind både under trening og i stall.

Vedlikehold av Rideutstyr

For at utstyret skal vare og fungere som det skal, kreves det vedlikehold. Lærprodukter bør regelmessig rengjøres og smøres for å forhindre at de tørker ut og sprekker. Tekstilprodukter som dekken og ridebukser bør vaskes og vedlikeholdes i henhold til produsentens anbefalinger. Korrekt vedlikehold sikrer ikke bare lengre levetid for utstyret, men også sikkerhet og komfort for både hest og rytter.

Avsluttende Råd

Rideutstyr finns i alle prisklasser, men husk at det ofte lønner seg i det lange løp å investere i kvalitet. Det lønner seg også å søke fagkyndig hjelp ved kjøp og tilpasning av særlig viktig utstyr som saler. Passform, sikkerhet og komfort vet man sjelden verdien av før det er for sent. Kom alltid hestens behov i første rekke, og sørg for at du er godt forberedt til enhver type ridning. Vær sikker på at du tar vare på ditt utstyr, og ditt utstyr vil ta vare på deg og din hest. Så er dere klare til å ri inn i solnedgangen, velutrustet og trygge på eventyr flere år frem i tid.

Flere nyheter